Roman Polanski

Roman Polanski

Roman Polanski, 76, greps i Zürich den 26 september då han var i Schweiz för få ett pris under en filmfestival. Han är efterlyst som misstänk för en våldtäkt på en 13-årig flicka, Samantha Geimer, i USA 1977. Myndigheter i Los Angeles anser att Polanski är en förrymd brottsling och schweiziska myndigheter säger enligt AP att det har funnits en internationell efterlysning på regissören sedan 2005.
Folco Galli säger till AP att de amerikanska myndigheterna ännu inte har begärt att Roman Polanski ska lämnas ut till landet, men han tror samtidigt inte att de behöver de maximala 60 dagarna för att framlägga alla nödvändiga dokument.
– Jag förutsätter att det här är ett prioritetsfall i USA, säger Galli.
Frankrikes utrikesminister Bernard Kouchner har tillsammans med sin polske kollega Radek Sikorski kontaktat USA:s utrikesminister Hillary Clinton med krav på att den fransk-polske regissören ska släppas, skriver AFP.
Regissören själv vägrar låta sig utlämnas och hans advokat Herve Temine kallar gripandet olagligt.
1977 anklagades Polanski för att på en fest hemma hos Jack Nicholson haft sex med minderåriga Samantha Geimer.
Han våldtog den 13-åriga flickan. Påstod Geimers mamma, men Polanski nekade.
Strax innan rättegången erkände han dock att han legat med flickan.
– Hon var inget barn, försvarade han sig. Hon var en ung kvinna, medveten och villig. Under hotet av ett 50-årigt fängelsestraff flydde han till England och vidare till Paris. Polanski har därefter aldrig satt sin fot i USA.
Så vi får se om han någon gång kommer va på fri fot igen. Vi på kändisnyheter hoppas verkligen att han kommer bli utvisad och ställs till svars för sitt brott.
Källor(Ex, Ex, Ex)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *